De op deze genoemnde genoemde schema's zijn gebasseerd op europese en Nederlandse wet- en regelgeving. Meer informatie hierover kunt u nalezen in naslagwerk 3 "de machine" uit de richtlijn mobiele kraan onder hoofdstuk 11, bijlage 7 en bijlage 8. (Klik hier voor een overzicht van de verschillende keuringen voor de verschillende hijs- en hefmiddelen en de wettelijke grondslag)
De Stichting Toezicht Certificatie Verticaal Transport (TCVT) is door het ministerie van SZW aangewezen als beheersstichting voor de wettelijke certificaten en keuringsschema's.
TCVT moet certificatie in het verticaal transport dus in goede banen leiden. Concreet betekent dit dat TCVT voor mensen, materieel en materiaal certificatie- of keuringschema’s opstelt en beheert. De eisen voor veiligheid staan globaal omschreven in de Arbeidsomstandighedenwet en de Warenwet. TCVT vult dit raamwerk in tot concrete eisen en voorschriften: de TCVT certificatie- of keuringschema’s.
Het keuringschema voor het periodiek keuren van hijskranen is de W3-01. (Klik hier voor meer informatie over de TCVT en de verschillende certificatie- of keuringschema’s.)
Op de mobiele kraan zijn de periodieke en de opstellingskeuring van toepassing.
Periodieke keuring
(Klik hier voor een afbeelding van het keuringschema voor hijs- en hefmiddelen)
De mobiele hijskraan moet jaarlijks door een deskundige worden gekeurd, eens per twee jaar dient de deskundige een extern onafhankelijke Conformiteits Beoordelings Instantie (CBI) te zijn. (klik hier voor een overzicht van keurende instanties die een TCVT machinekeuring mogen uit voeren)
Een persoon is als deskundige aan te merken wanneer hij daartoe door de verantwoordelijke werkgever op basis van opleiding, kennis en ervaring als zodanig is aangewezen.
De aangewezen instelling maakt voor de periodieke keuring gebruik van het TCVT-keuringsschema ‘Hijskranen’ (W3-01). Het is aan te bevelen dat ook in de tussenliggende jaren de deskundige dit schema hanteert.
Een mobiele torenkraan kan worden uitgerust met een vaste installatie in de vorm van een lift. Deze lift vormt een onderdeel van de hijskraan en wordt dan ook tegelijk met de hijskraan gekeurd. Zie hiervoor eveneens TCVT document W3-01. Gebruik van de lift dient te geschieden volgens de gebruiksaanwijzing van de betreffende fabrikant.
Op basis van de TCVT-keuring ex W3-01 ontvangt de kraaneigenaar een certificaat van goedkeuring. Machines met een geldige goedkeuringsverklaring mogen worden ingezet voor hijswerkzaamheden.
Opstellings keuring
Zowel in de Europese als in de nationale wetgeving wordt gesproken over een keuring op juiste wijze van installatie en goed en veilig functioneren. De opstellingskeuring dient uitgevoerd te worden door een deskundige, in de praktijk is dit vaak de machinist.
Mobiele kranen dienen na de opstelling altijd een opstellingskeuring te ondergaan. De deskundigheid van de machinist (en daarmee de inhoud van de keuring) beperkt zich tot de juiste opbouw en positionering van de kraan (in overeenstemming met de gebruiksaanwijzing en de inhoud van het hijsplan).
Een praktische invulling kan zijn:
- De controle van de eindafslag (bij losmaken blok van bumper)
- Stabiele opstelling door 360⁰ zwenken (de kraan dient waterpas opgesteld te zijn)
- Ruimte zwenken beschikbaar door 360⁰ zwenken
- Rondje om de kraan (bijvoorbeeld controle mechanische borging, lekkages e.d.) en afzetten machine
- Correcte instelling en werking beveiliging
- Functioneren veiligheidsklep haak (bij aanslaan)
Bij machines waarop hulpstukken gemonteerd worden (bijvoorbeeld een hulpgiek) dient de betreffende functie te worden gecontroleerd. Een praktische invulling hiervan kan (naast het bovenstaande) het volgende zijn:
- Rondje om het hulpstuk/de machine (controle op aanbrengen van de vereiste borgingen, lekkages e.d.)
- Controle instelling en werking beveiliging
- Controle werking machine met hulpstuk
Het is niet noodzakelijk de bevindingen schriftelijk vast te leggen. Het is aan de machinist hiervan een gewoonte te maken bij elke opstelling (onderdeel van het beroepscompetentieprofiel van de machinist mobiele kraan).
Bij machines met een gecompliceerde opstelling (verstelbare hulpgiek, opbouwkranen) dient een opstellingskeuring te worden uitgevoerd die schriftelijk geregistreerd kan worden. Als uitgangspunt dient de gebruiksaanwijzing gehanteerd te worden. Registratie kan plaats vinden door middel van een keuringslijst, zie het voorbeeld in Bijlage 8.3, Checklist opstellingskeuring van naslagwerk 3 van de richtlijn mobiele kraan van de VVT.
Meer informatie en de AI-17
Voor meer informatie over het keuren van hijs- en hefmiddelen kunt u contact op nemen met de VVT secretariaat@vertciaaltransport.nl.
Daarnaast heeft de VVT de AI-17 gepubliceerd. Dit naslagwerk bevat uitgebreide informatie over het werken met hijs- en hefmiddelen. Hoofdstuk 5 van de AI-17 geeft nadere tpelichting op het keuren en inspecteren van hijs- en hefmiddelen.
De AI-17 is te bestellen is via de webshop van de VVT.
Specifieke aandachtpunten keuren mobiele hijskraan
Keuring van lieren:
Naar aanleiding van de mobiele kraan keuring conform W3-01, blijkt in de praktijk dat het punt 0109 betreffende revisie van de lier, niet of niet volledig haalbaar is. Hierdoor ontstaat er onduidelijkheid of men de lieren moet laten reviseren door een lier-deskundige (met alle risico’s van dien) of zelfs de lier moet laten vervangen. De TCVT heeft in onderstaande memo een procedure bechreven hoe om te gaan met deze onduidelijkheid.